FD: Twee notarissen vrijgesproken en een uit het ambt gezet

De voormalige Amsterdamse notaris Bernard (Krijn) Blijleven is woensdag in de strafzaak-Anemoon vrijgesproken van witwassen en het vervalsen van drie notariële aktes en twee valse nota’s. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden zes maanden onvoorwaardelijk tegen Blijleven geëist.

Jurriaan de Reijer

Volgens het OM maakte Blijleven in 2004 en 2005 als notaris belastingfraude mogelijk bij vastgoedtransacties van de ondernemer Jurriaan de Reijer van Vondel Vastgoed Holding. De Reijer is woensdag wel veroordeeld voor zijn rol. Hij krijgt zes maanden cel. Tegen hem eiste het OM veertien maanden.

De Amsterdamse rechtbank zegt bij het uitspreken van het oordeel woensdagmiddag dat Blijleven 'weliswaar heel erg grote risico's heeft genomen en weinig professioneel heeft gehandeld' bij de notariële behandeling van de omstreden vastgoedtransacties van De Reijer. 'Maar van opzet of voorwaardelijke opzet' is volgens de rechtbank bij de huisnotaris van De Reijer geen sprake geweest.

Rochdale

De Reijer krijgt van de rechtbank strafkorting omdat de zaak zo lang heeft geduurd. Bovendien weegt de rechtbank in het voordeel van De Reijer mee dat hij vorig jaar in een andere strafzaak voor btw-fraude in een transactie met woningcorporatie Rochdale al tot twintig maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, is veroordeeld. Bij de behandeling van de zaak-Anemoon bleek overigens dat De Reijer nog als verdachte in een derde strafzaak is betrokken. Die loopt nog.

Bij de vastgoedmalversaties door De Reijer waarvan Blijleven nu is vrijgesproken gaat het in essentie om een ABC-transactie met de Gillis van Ledenberchstraat 2-6 in Amsterdam. Dat complex ging eerst voor €1 mln van de hand en werd dezelfde dag voor €1,85 mln doorverkocht. De Reijer streek deze transactiewinst onbelast in privé op. Maar volgens het OM en de rechtbank deed hij dat met behulp van vervalste documenten. In werkelijkheid was het een transactie van zijn vastgoedonderneming, die belast had moeten zijn, luidt het oordeel.

Blijleven was ook betrokken bij een geruchtmakende overboeking van €2 mln van zijn notariële derdenrekening, een opdracht die volgens hem afkomstig was van iemand die zich voordeed als premier Rutte. Later heeft Blijleven in deze zaak aangifte van oplichting gedaan. De oplichter is tot in hoger beroep veroordeeld, maar Blijleven zelf is nooit strafrechtelijk aangepakt voor zijn rol hierin. Zijn notariskantoor is inmiddels faillliet.

Notaris Broekkamp

Eerder deze week kon de Alkmaarse notaris Bert Broekkamp zich ook verheugen in een vrijspraak in een grote strafzaak. Voor zijn faciliterende rol als notaris in de grote hypotheekfraudezaak met de codenaam Peseta werd Broekkamp eerder door de rechtbank nog tot een jaar cel veroordeeld.

Maar het gerechtshof in Leeuwarden blijkt Broekkamp maandag integraal te hebben vrijgesproken. Het OM eiste 20 maanden cel. Het woensdag nog ongepubliceerde arrest is in bezit van het FD.

De advocaat van Broekkamp, Geertjan van Oosten, vindt het opvallend hoezeer het hof 'diametraal' anders oordeelt over zijn cliënt dan de rechtbank eerder. Dit opent mogelijk de weg naar een schadevergoedingsprocedure door zijn cliënt tegen de staat, naar analogie met de Begemann-claim, aldus de advocaat.

Notaris Buurke

De Amstelveense ex-notaris Rob Buurke is volgens een dinsdag gepubliceerd vonnis van de tuchtrechter uit het ambt gezet vanwege een reeks onregelmatigheden. Het OM verdenkt Buurke van betrokkenheid bij faillissementsfraude.

Hoewel Buurke geen notaris meer is, is zijn wangedrag zo ernstig dat de tuchtrechter met een ontzetting uit het ambt wil voorkomen dat hij ooit terugkeert in het notariaat. Buurke kan hiertegen nog in beroep.

Lees het artikel hier in het Financieel Dagblad

 
< terug naar overzicht