NOS: VVD tegen verjaren straf: 'Geen premie op ontsnapping naar subtropisch eiland'

Regeringspartij VVD wil dat veroordeelden niet meer hun gevangenisstraf kunnen ontlopen door lange tijd spoorloos te zijn. Nu kan een straf nog verjaren, wat betekent dat een straf na een aantal jaar verloopt.

VVD-Kamerlid Van Oosten wil deze zogenoemde executie-verjaringstermijn schrappen uit het wetboek, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Subtropisch eiland

Van Oosten vindt het verkeerd als de overheid een opgelegde straf niet meer mag uitvoeren omdat een veroordeelde zich heel lang weet te verstoppen. "Er mag geen premie staan op een langdurig verblijf op een mooi subtropisch eiland."

D66-Kamerlid Groothuizen is het ermee eens dat het gek is dat je door lang in het buitenland te zitten, een straf kan ontlopen. Hij wijst er tegelijkertijd op dat voor ernstige misdrijven executie-verjaring niet aan de orde is. Er is namelijk geen verjaring bij zware misdrijven als moord, verkrachting, mensensmokkel en doodslag, of zware zedenmisdrijven tegen kinderen.

"We moeten ons dus ook afvragen hoe zinvol het is om twintig jaar na een delict een geringe gevangenisstraf te gaan executeren, bijvoorbeeld een week gevangenisstraf van een week voor een winkeldiefstal", zegt de D66'er.

"Het is algemeen bekend dat hoe langer de tijd tussen het moment van het plegen van het delict en de bestraffing, hoe minder effect de straf heeft", aldus Groothuizen.

Verkiezingstijd

"Ik dacht het weer verkiezingstijd was", zegt Geertjan van Oosten, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten in een reactie in het NOS Radio 1 Journaal. "Dit is namelijk een oplossing voor een niet bestaand probleem."

"De verjaringstermijnen zijn zo ongelooflijk lang, voor een straf waar acht jaar op staat moet je 26 jaar uit handen van justitie blijven." Daarnaast denkt Van Oosten dat het contraproductief werkt om iemand na jaren - als diegene zijn leven weer op orde heeft - nog een celstraf te laten uitzitten.

Lees hier het artikel van de NOS.
< terug naar overzicht